Gnistrende gode historier med Ryfortællerne på Mølleskolen

Det gnistrer med gode historier, når Ry Fortællekreds inviterer til mundtlig fortælleaften på Mølleskolen i Ry torsdag den 23. november 2017

Share on Facebook

Foto: ColourboxDer er både klassiske værker, moderne litteratur og selvkomponerede skrøner på programmet, når ti fortællere fra Ry Fortællekreds byder publikum indenfor i Samlingssalen på Mølleskolen.

Svenske Selma Lagerlöf er stærkest repræsenteret i programmet med hele tre fortællinger, men tilhørerne får også mundtlige versioner af historier skrevet af moderne forfattere som Cecil Bødker og Kim Fupz Aakson. Desuden bliver der lejlighed til at høre et uddrag af Saint Exupérys poetiske historie Den Lille Prins. Præsten Peter Værum giver en smagsprøve på sin store fortælling om Luther, som han har optrådt med rundt om i landet i hele reformationsåret, og Connie Nordholt underholder med sin helt egen julehistorie Jul på Rensdyrvej.

Ry Fortællekreds, der tæller ca. 25 historiefortællere, optræder offentligt med et righoldigt program mindst to gange om året. De lokale fortælleaftner plejer at finde sted i Svejstrup Gl. Præstegård. Men da den netop har skiftet ejere, er efterårets fortælleaften flyttet til Ry og bliver nu for første gang holdt på Mølleskolen.

”Vi glæder os til at byde nye tilhørere velkommen og håber, de nye rammer kan lokke flere Ry-borgere inden for til en god historie,” siger fortællekredsens formand Helle Arnfred, der grundlagde kredsen for 16 år siden.

  • Tid: Torsdag den 23. november 2017 kl. 19.30
  • Sted: Samlingssalen, Mølleskolen, Skanderborgvej 50, Ry
  • Entre: 50 kr.

 

 

Share on Facebook

Åben fortælleaften: Kærligheden spirer i Svejstrups gamle præstegård

Den skønne, den svære og den forunderlige kærlighed er gennemgående tema, når Ry Fortællekreds inviterer til fortælling fredag den 28. april kl. 19- 30 i det hyggelige loftsrum på Svejstrup Gl. Præstegård.

Share on Facebook
Foto: Colourbox

 

Tolv erfarne historiefortællere fra Ry Fortællekreds giver smagsprøver på deres repertoire fredag den 28. april. De har sat kærligheden på programmet som det gennemgående tema ved forårets fortælleaften, som foregår i den gamle præstegård i Svejstrup.

”Kærlighed og forår hører sammen for mange mennesker, så det er et oplagt tema, og der findes en overdådighed af historier og fortællinger om kærligheden på godt og ondt, ” siger Helle Arnfred, der er formand for fortællekredsen.

Hun fortæller selv det irske eventyr Guldtræ og Sølvtræ, som er en grum variant af den velkendte fortælling om Snehvide fra Brødrene Grimms samling – bare mere barsk.

Eventyr med visdom

Jeg kan godt lide at fortælle eventyr, og sådan er der mange af fortællerne i Ry Fortællekreds, som har det. Især de gamle folkeeventyr er en guldgrube af visdom og indsigt, og det er en stor fejl at tro, de bare er harmløs underholdning for børn,” siger Helle Arnfred.

Derfor er der også andre folkeeventyr på aftenens program, der er en fortælling fra Tusind og én nats eventyr, men også historier hentet fra litteraturen og historier skabt af fortællerne selv.

”Den mundtlige fortælling har et andet liv og en anden intensitet end den skrevne tekst, fordi den bliver formet i mødet mellem fortælleren og tilhøreren,” siger Helle Arnfred, som var med til at stifte Ry.

Yderligere information. Helle Arnfred, fmd. Ry Fortællekreds:
Tlf.: 86 57 70 20 mobil: 26 36 87 20, hellearnfred@profibermail.dk

Share on Facebook

Futtrup fortæller om Ruth Berlaus favntag med Brecht

Den 24. marts 2017 optræder fortæller Dorte Futtrup i Svejstrup Gl. Præstegaard ved Ry med sin store fortælling om den danske kommunist Ruth Berlau og den tyske digter Bertolt Brecht

Share on Facebook

Ruth Berlaug

 

Den dramatiske historie om den danske kommunist Ruth Berlau og hendes stormfulde forhold til den tyske digter og dramatiker Bertolt Brecht har fået nyt liv i fortæller Dorte Futtrups bearbejdning.

Den 24. marts optræder hun med sin store fortælling om Berlau og Brecht ved et arrangement i Svejstrup Gl. Præstegård inviteret af Ry Fortællekreds.

Lidenskabelig kærlighedshistorie

Ruth Berlau var dansk skuespiller og forfatter født i 1906, og 27 år gammel møder hun i 1933 den berømte Bertolt Brecht. Han er netop kommet til Danmark med sin familie på flugt fra nazismen og bor nu på Thurø ved Svendborg.

Ruth Berlau er medlem af DKP og har allerede på det tidspunkt sat flere af Brechts stykker op i København. Berlau og Brecht forelsker sig i hinanden og får en livslang relation som elskende og som samarbejdspartnere.

Forholdet er så stærkt, at Ruth Berlau i 1940 følger familien på flugt gennem Sverige, Finland og Sovjetunionen til USA. I 1949 flytter hun med til Østberlin og er med til at grundlægge det senere så berømte Berliner Ensemble.

Brecht forbliver dog gift med sin hustru Helene Weigel gennem alle årene, og Dorte Futtrups fortælling er historien om et lidenskabeligt liv udfoldet i dramatiske verdenshistoriske og personlige rammer. Om kærlighed, jalousi, ideologi, kunst og politik.

Kendt på den danske fortællescene

Dorte Futtrup har arbejdet med mundtlig fortælling i 25 år som fortæller, foredragsholder, underviser og kursusleder overalt i Danmark. Hun er oprindeligt uddannet bibliotekar, men er blevet landskendt med sine store fortællinger om historiske personer.

Efter fortælleforestillingen i Svejstrup løfter hun i dialog med publikum sløret for, hvordan hun bærer sig ad, når hun omskaber et stort biografisk materiale til fortælling.

Tid: 24. marts kl. 19.30
Sted: Svejstrup gl. Præstegaard, Alkenvej 9, 8660 Skanderborg
Entré: 50 kr.

Share on Facebook