Den gamle folkeminde-samlers skamløse eventyr giver farve i vinterblege kinder

Anne Marie Krarup har samlet sin gendigtning af Evald Tang Kristensen frække historier i bogen ”Skamløse eventyr,” som udkom i 2018

Af Bjarne Jensen

Historiefortæller Annemarie Krarup lukker op for posen med uartige og usømmelige fortællinger, når hun fredag 1. marts kl. 19.30 besøger Mølleskolen i Ry

I maj 2018 udkom en bog med forfatteren Annemarie Krarups gendigtninger af uartige og usømmelige fortællinger, som folk i Danmark fortalte hinanden formere end 100 år siden. Det er folkelige historier, som Annemarie Krarup fortæller med humor, respektløshed og fantasifuldt formuleret erotisk af indhold.

På jagt i de gamle samlinger

Fredag 1. marts kan man opleve de Skamløse Eventyr i Ry, når hun fortæller nogle af de saftigste på Mølleskolen. Anne Marie Krarup har gravet dybt i Dansk Folkemindesamlings arkiver af gamle håndskrevne dokumenter efter de gode historier.

”Vi har disse historier takket være ildsjælen Evald Tang Kristensen, der så det som sin livsopgave at indsamle eventyr, historier, sagn og sange, som fandtes blandt almindelige mennesker. Han oplevede, hvordan dette enestående materiale forsvandt, fordi det efterhånden kun var gamle mennesker, der holdt liv i fortælle- og visesangstraditionen, ” siger Annemarie Krarup.

Inviteret af Ry Fortællekreds

Det er Ry Fortællekreds, der har inviteret Annemarie Krarup til arrangementet på Mølleskolen i Ry.

”Vi tænkte, at Annemaries skamløse historier vil være en god anledning til at få lidt farve i de vinterblege kinder. Men ikke mindst ser vi frem til at lytte til historier fra en del af Evald Tang Kristensens samling, som har været gemt lidt af vejen, ” siger fortællekredsens formand, Helle Arnfred.

Evald Tang Kristensen levede fra 1843 til 1929. Oprindelig var han lærer og degn, men han blev også den største folkemindesamler, verden har set. Ingen har samlet så mange folkeminder som han. I år er det 90 år siden år siden, han døde, så det er en passende lejlighed til at give Evald Tang Kristensen den anerkendelse, hans indsats fortjener.

Ud over at fortælle nogle af de uartige historier, vil Annemarie Krarup også give et indblik i, hvordan hun gravede dem fra i lyset fra arkivernes mørke.

Tid: 1. marts kl. 19.30
Sted; Mølleskolen i Ry
Entré: 50 kr. – kontant eller MobilePay

Yderligere oplysninger:
Annemarie Krarup: 27 39 29 79
Helle Arnfred: 26 36 87

Hør Anne Marie Krarup fortælle om sin bog på Kanal Roskilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.