Ry Fortællekreds grundlægger Helle Arnfred fylder 80

1_helle

Ry Fortællekreds formand Helle Arnfred fylder 80, Foto: Ulla Skovsbøl ©

Fortællingen har ingen alder, men det har fortællerne. Formanden for Ry fortællekreds Helle Arnfred fylder 80 den 13. februar.

Ry Fortællekreds, der er en aktiv sammenslutning af ca. 30 fortællere, blev stiftet i  2o01 på Helle Arnfreds initiativ i samarbejde med nu afdøde Tove Hvid.

Helle Arhfred er fortsat en aktiv fortæller og optræder jævnligt på højskoler, i sognehuse og ved forskellige fortællearrangementer. Hun forfiner til stadighed sin mundtlige fortællekunst og arbejder både med de store fortællinger – i de senere år især fra de islandske sagaer – men også med historier fra hende egen barndom og ungdom.

Højskolefortid

I mange år var Helle Arnfred et særdeles kendt ansigt i den danske højskoleverden. Som helt ung var hun elev på Askov Højskole, mens markante skikkelser som Knud Hansen og J. Th. Arnfred stadig tegnede skolen. Allerede der blev hun optaget at de frie skolers pædagogik og menneskesyn, og det var også der, hun traf sin kommende mand Knud Arnfred.

Helle Arnfred er cand. mag. dansk og gymnastik fra Københavns Universitet og var gymnasielærer et par år, inden hun og Knud Arnfred begyndte deres fælles højskolekarrierer som lærere først på Vallekilde Højskole fra 1965 og siden på Brandbjerg Højskole i 1973.

Foregangskvinde inden for drama

I 1975 blev Helle og Knud Arnfred ansat som forstanderpar på Herning Højskole og fik til opgave at introducere en ny linje på skolen med hovedvægt på teater. Siden oprettede de desuden linjer i musik, journalistik og design. På Herning Højskole fik Helle Arnfred mulighed for at koncentrere sig om sin hovedinteresse: Undervisning i teater og drama.

Hun grundlagde i 1976 en etårig teater-dramalederuddannelse, dengang den eneste af sin art i Danmark. Dramalederuddannelsen udviklede sig til et særdeles eftertragtet kursusforløb, og Helle Arnfred nåede at uddanne mere end 700 dramaledere, inden hun gik på efterløn i 1997.

Siden 1997 er det først og fremmest fortællingen frem for drama og teater, som har optaget fødselaren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.